Miracolo! Miracolo!*

24.05.2018.

Sinoć pišem neki tekst za novi online program koji vam pripremam, baš sam uzbuđena zbog toga i jako se radujem da vam ponudim nešto drugačije.

Elem, ja inače kad pišem uđem u jedan balon, vremenski i prostorni, koji je samo moje magično mesto i vreme u kojem sam povezana sa sobom na svim nivoima. Teško mi je da vam to objasnim rečima, taj je osećaj božanstven.

To u praksi izgleda otprilike ovako: prsti lete po tastaturi, puštam da izlaze reči kako dolaze a tek kasnije, obično sutradan, dorađujem i sređujem tekst da bude razumljiv, da ima smisla i meni i nekome ko ga prvi put čita.

Deo teksta koji sam napisala ide ovako:

Gledati slike avokada i čitati o ukusu avokada je jedna dimenzija života, a probati avokado sasvim druga, jer to je iskustvo. Uzgajiti avokado od semena i ubrati plod sa tog drveta, treća je dimenzija učenja i življenja. E, pa, ja evo, kreirajući ovaj svoj prvi autorski program, zakoračih upravo u nju.

Znači, ova metafora ima za cilj da objasni i meni i vama da je PUT POVRATKA SEBI  put različitih nivoa poverenja u samog sebe, a shodno tome na njemu doživljavamo različita iskustva.

O tome ćete puno više imati prilike da čitate, a i sami probate uskoro kada online program bude gotov i postavljen na sajt.

A jutros, kada sam se probudila, po navici odem da se javim i zahvalim za lepotu u mom životu mom cveću po kući i na terasi, kad imam šta i da vidim! Iz semenke avokada koju sam ove zime posadila u saksiju gde je nana, a što bezuspešno pokušavam već godinama – nikla je biljčica, novi avokado!

Zurila sam u njega, ne verujući! Nisam ga do sada primetila. I onda sam se setila teksta koji sam napisala prethodno veče… Pa nije slučajno da sam stavila u taj tekst baš tu čudnovatu voćku! Zašto ne jagodu, šljivu, limun? A tek simbolika avokada! Aaaaa… to je tema za neku sledeću priču…

Rasplakala sam se, opet, raznežena osećajem podrške, ne samo odozgo, nego konačno i od majke zemlje, iznova zadivljena čudesnim putevima informacija i sinhroniciteta… Evo sličice u prilogu…

Čudesni avokado

*Miracolo, miracolo! naslov je ustvari scena iz filma MALENA, koju igra Monika Beluči, kada dečak, spazivši nju, prelepu, da ide kroz grad, počinje da trči ispred nje, uzvikujući na sav glas miracolo, miracolo!

A samom avokadu, pronadjoh i ovo:

Drvo avokada je specifična biljka, pa ćete na prve plodove morati da sačekate tri do četiri godine, a ponekad i duže. Zalivajte ga samo onda kad primetite da je zemlja suva, jer će u suprotnom lišće početi da žuti i da se suši. Zanimljiva činjenica kada je u pitanju avokado drvo jeste ta da ovo voće jako voli društvo! Ako želite da raste brže i bolje, pronađite mu druga – posadite još jedan primerak ove biljke. Time će se stabljike međusobno oprašiti kada budu cvetali i imaće više plodova. Zato nemojte dozvoliti da vaša bilka živi sama, već  je za uzgoj avokada najbolje da to činite u  paru, i imaćete prelep ukras u svom domu.

19.08.2018. Up-to-date: niknuo je još jedan!! Iz druge košpice, u istoj saksiji…

sreća, sreća, radost!

31.08.2018. Up-to-date: I još jedan… 

11.09.2018. Up-to-date: i još jedan…

Možda otvorim i rasadnik avokada 🙂

shadow-ornament

A da li i vi verujete u čuda? Šta su za vas čuda?

Da li se čuda dešavaju ili ih mi kreiramo?

Do neke sledeće priče s mog puta, neka vam je vaš put, kao i meni moj, obasjan jasnoćom, lakoćom i radošću!

Snježana Sredojević

Sharing is caring!

Leave a Reply

Your email address will not be published.