Kako su to naše “negativne” emocije naši darovi

 

21.06.2018.

 

Mnogi od nas koji se bavimo ličnim razvojem još uvek ne želimo da se suočavamo sa svojim neprijatnim (namerno ne kažem negativnim, jer su nama sva osećanja – korisna) osećanjima, uglavnom ih negiramo, potiskujemo, izbegavamo.

 

Iako mnogi emocije i osećanja dele na „pozitivne“ i “negativne“, sve emocije su ustvari samo kretanje energije u našem telu (engl. e-motion), a značenje im dajemo samo mi i isključivo samo mi i to uglavnom na osnovu sećanja koje povezujemo sa specifičnim senzacijama u telu i na osnovu uverenja koja imamo i živimo.

 

Ništa što nam se dešava, ni spolja – događaji, ni iznutra – doživljaji, nema značenje dok mu mi ne damo “etiketu”!

 

Kako ja odavno ne pravim ovakvu podelu na pozitivno i negativno uopšte, već umesto toga delim sve, pa i emocije, na „korisno“ i „nekorisno“, sad sam potpuno uverena da su nam sve emocije – korisne.

 

Te tzv. negativne emocije su ustvari poziv da nešto promenimo – ili to što radimo ili to kakvo značenje dajemo tome što se dešava.

 

Ovo možda zvuči zbunjujuće?

 

Odlično, zbunjenost prethodi uvidu.

 

 

 

 

 

Važno je razumeti da nas ustvari najviše boli naš otpor tome što osećamo, koliko god da je to neprijatno ili bolno. 

 

A ipak, te „negativne“ emocije su naši najveći darovi jer su upravo to mesta gde nam je prilika za rast i razvoj – prilika da prihvatimo i osetimo sve svoje emocije i da izaberemo drugačije obrasce ponašanja nego do sada.

 

I tek kada se odvažimo da te emocije osetimo, tek tada možemo primiti njihove darove.

 

Negativne emocije koje danas osećamo su uglavnom odrazi emocija koje u ranom detinjstvu nismo mogli da proživimo, isprocesiramo, integrišemo, a pogotovo ne da ih razumemo, jer tada naš intelekt nije još bio dovoljno razvijen.

 

Kao deca smo bili isuviše zavisni od odnosa, pre svega sa roditeljima da jednostavno nismo bili spremni da rizikujemo gubitak tog odnosa zbog ispoljavanja svih svojih autentičnih osećanja.

 

Sada, kao odrasle osobe, svesni potrebe za ličnim razvojem na svim nivoima, sada smo spremni da sva ta osećanja “otvorimo” u sebi i proživimo te tako dobijemo darove koji se u njima kriju.

 

Kada sebi dozvolimo da osetimo u telu i ispoljimo sve te emocije od kojih godinama bežimo, izbegavamo ih, potiskujemo ili odbacujemo, tek tada otvaramo unutar sebe put da sva ta suspregnuta energija prostruji kroz telo i otvori prostor za nešto novo. Jednom kada se te emocije tako procesuiraju, nikada više ne mogu da ih okinu isti okidači i svakako nikada više onako intenzivno kao pre toga. Ustvari, sav napor koji smo pravili da se sklonimo od tih neprijatnih emocija, sada postaje kreativna energija.

 

Postoji nekoliko načina da se to radi i svaki je sasvim dobar ako mi uvidimo da “radi” za nas. Od praksi disanja, meditacija, preko različitih vežbi sa telom, do rada sa terapeutom. Na vama je da izaberete najbolji način za vas.

 

 

shadow-ornament

 

 

Ono što ja mogu da tvrdim iz mog iskustva jeste da takav rad, koliko god da može da bude neprijatan i bolan – oslobađa.

 

Oslobađa prvo prostor u nama za radost i kreativnost, za dublje razumevanje i prihvatanje sebe i ljudi oko sebe, za mnogo više nežnosti, ljubavi i  podrške u svim našim odnosima, a to neminovno donosi poboljšanje na svim poljima života.

 

 

I ohrabrujem vas – krenite. Kad i kako vama odgovara, samo krenite. Vidimo se na Putu!

 

Ako vas privlači moj online program PUT POVRATKA SEBI, dobro došli!

 

Neka je vaš put kao i moj obasjan jasnoćom, lakoćom i radošću.

Snježana Sredojević  

 

Hvala što me čitate.

Sharing is caring!

Leave a Reply

Your email address will not be published.