Anđeli sa nama!

27.11.2017.

 

Zdravo!

Znaš li ti da je čovek nekada mogao da leti?“ pita mene u liftu moj komšija koji je u osnovnoj školi i gleda me očima širom od čuda otvorenim. Ozbiljno ga gledam i kažem: „Pričaj  mi o tome, slušam te pažljivo!“  I kreće priča o Ikaru…

Volim da razmišljam o anđelima kao o najlepšim i najčistiji delovima naše duše koji teže da nam se vrate.  Ili kojima mi težimo da se konačno vratimo.  Najlepši delovi naše duše su i najlepše osobine čoveka – ljubav, saosećanje, radost, duhovitost, hrabrost, duhovnost, razumevanje, zahvalnost, kreativnost, jednostavnost, otvorenost, prihvatanje, povezanost, lepota, podrška, saradnja… I logično je da su anđeli bespolni,  jer su ovo vrline čoveka – i žene i muškarca.

Duša se oduvek najlakše izražavala kroz umetnost, kako kroz slike, tako kroz reči i muziku koje kreiraju slike, jer Duša razume jezik slika i simbola. I tako oduvek – od mita (ili sećanja?) o Dedalu i Ikaru, pa kroz celu istoriju umetnosti i života.

Umetnost je dugo bila privilegija povlašćenih, kao i obrazovanje, a tu povlašćenost su omogućavali uglavnom novac i položaj u društvu, tako da se umetnost dugo zadržavala samo u crkvama i kapelama, kao i u palatama bogatih. Retki izuzetno talentovani su do novca i slave dolazili baš kroz svoju umetnost, jer Duša svih nas, i siromaha i bogatih, Duša i zdravih i bolesnih, Duša uvek prepoznaje lepotu i prave vrednosti. Uvek pomislim na Mozzarta za kojeg kažu da je bio čist kanal za božansko što njegova muzika i jeste. Nije ga to poštedelo iskušenja polariteta ovog sveta, iskušenja koja svi imamo, ali to je za neku drugu priču.

Definitivno naša Duša je strpljivo napravila svoje mesto u našoj svesti kroz umetnost u svim vremenima i na svim meridijanima. Istorija umetnosti je svedok tome. A danas često čujemo da je prava umetnost živeti u današnje vreme, vreme hiperinformacija, previše zahteva i stresa.

Da, baš tako – živeti jeste umetnost. Umetnost jeste Život isto koliko su anđeli naša Duša.

I kako se anđeli  kao slika iz Duše kod mnogih umetnika mogu naći svuda, a živeti danas jeste umetnost, osećam i primećujem u poslednje vreme kao da su se anđeli odlučili spustiti sa zidova manastira i muzeja u našu svakodnevicu pa ih kao motiv nalazimo posvuda – od posuđa i salveta, igračaka, ukrasa za kuću, do pribora za školu. Mozzart-a sve više slušaju studenti dok uče, a anđeli se pojavljuju u mnogim lepim pričama i tekstovima modernih pesama…  Šta se dešava? Poruka koju nose jeste univerzalna za sve nas – vratite se svojoj duši. Tu je ono za čime svi tragamo – ljubav, radost, saosećanje i podrška. I dostupno je svima nama, svi mi Dušu imamo, Duša je privilegija svima, samo kada je čujemo u sebi.

… i tako anđeli se spustiše sa svoda Sikstinske kapele i iz Mileševe u tekst pesama Robija Vilijamsa i Vlade Georgieva… da bi bili bliže nama, svaki dan… Da bismo se vratili svojoj duši, sebi.

Sve mi je ovo prošlo kroz glavu dok sam slušala priču uzbuđenog dečaka koji je tek otkrio mit o letenju. Pričao je sa takvim ushićenjem i jasno sam videla da to sve govori njegova Duša koja se seća svega. Stigosmo do našeg sprata liftom, moj mali komšija, još jedan anđeo u mom životu koji me podsetio da se sećamo da smo nekada mogli da letimo, i ja. Zahvalih mu za priču i dok je izlazio, korak ispred mene,  zagrlih ga lako i dotakoh mu rukom lopatice na leđima, samo da ga i dodirom još podsetim gde ta krila rastu.

 

shadow-ornament

 

Ukoliko želite da saznate više od anđelima, dođite na moju sledeću radionicu ANĐELI SA NAMA!

A ako vas zanima rad sa anđeoskim kartama, preuzmite besplatno moj

VODIČ ZA RAD SA ANĐEOSKIM KARTAMA 

(klik na sliku za preuzimanje)

Do neke sledeće priče s mog puta, neka vam je vaš put, kao i meni moj, obasjan jasnoćom, lakoćom i radošću!

Snježana Sredojević

  

Hvala vam što me čitate! Ukoliko vam se priča dopada, podelite i sa drugima! Hvala!

Sharing is caring!

Leave a Reply

Your email address will not be published.