5 načina da se brzo oslobodite vrtloga negativnih misli i briga

19.06.2018.

Zdravo!

Da li ste i Vi jedna od onih osoba koja kada brine o nečemu, samo brine? To je ono kad sve one uznemirujuće misli jednostavno ne možete izbaciti iz glave, vrtite istu priču i usput kreirate sve gore i gore scenarije u svojoj glavi? I posledično, osećate se sve gore – ugroženo, sputano i bespomoćno. I sve se to dešava u našoj glavi.

O, to mi je i te kako poznato! Nekada mi je ta moja navika pravila besane noći, pa i zdravstvene probleme. No, kako sam krenula na MOJ PUT POVRATKA SEBI, tako su se i moje navike i stvari u mojoj glavi menjale. A i u mom telu. Polako, ali sigurno.

Verovatno i vi imate već neke svoje taktike i mehanizme da se vratite u dobro stanje i to je odlično!

Ja sam ih mnogo probala i menjala. Sad znam da je najefikasnije ono što uključuje i moje telo, ne samo pametnu glavu. Navikla, verovatno kao i mnogi od vas, da forsiram svoje razmišljanje u svemu što radim, dugo sam donosila odluke, menjala misli, skretala na razne načine svoju pažnju na druge stvari kada bih upala u vrtlog brige i negativnih misli. Ali tek kada sam svoju pažnju usmerila na svoje telo, rezultati su postali gotovo trenutni i – mnogo trajniji.

 

Dakle, evo 5 za mene najefikasnijih načina da se, angažujući i svoje telo, vrlo brzo oslobodim brige, osećaja bespomoćnosti i vratim u dobro, resursno stanje:

 

 

1.

Ples. Da, da, đuskanje, skakanje i okretanje. Uz osmeh, naravno! Pustiti omiljenu pesmu i plesati. Sad, odmah! Sam sa sobom. Ili u društvu ako je tu. Neka traje najmanje 5 minuta. Razmrdati celo telo. Neka energija prostruji kroz vaše telo, to će pomeriti vaš fokus i poterati brige i misli napolje.

2. Hladan tuš. Dobro, ne mora baš ledenom vodom nego barem za par stepeni nižom temperaturom nego uobičajeno. Ako vam je to mnogo, onda tuširanje stopala hladnom vodom nekoliko minuta, bar minut-dva. Probajte. Kada na koži osetimo hladnu vodu, obično prva misao bude: „Brrrrr, što mi je sad ovo trebalo?!“ Ipak, cilj je postignut – prekinut je vrtlog brige! Sem toga ovo je vaš svestan izbor, zato i nema osećaja bespomoćnosti koji je temelj svake brige. Sledi osmeh samom sebi što je samo po sebi lekovito!

 

3. Šetnja. Pomaže uvek. Najbolje je po šumi, parku ili pored vode. Tokom šetnje uskladiti desnu nogu i levu ruku i obrnuto. Kada desna noga ide napred, ide i leva ruka za njom, pa leva noga i desna ruka, kao marširanje u stroju. Ovo pomaže da se unutar nas povežu leva i desna strana našeg tela i usklade njihove vibracije, a to se odrazi gotovo trenutno kao naše mnogo bolje stanje. Idealno je sat vremena, ali ako ga nemate, onda bar 10-15 minuta. Pa barem hodati tako u mestu ili otići do prodavnice i kupiti nešto danas sa spiska za sutra.

 

 

A sad dva mala trika sa telom da pomognemo sebi kada nas neka neprijatnost preplavi a nismo sami i u mogućnosti da primenimo nešto od ovoga gore. Na sastancima u firmi ili na porodičnom ručku, ili u „zagrejanom“ razgovoru sa partnerom ili komšijom, svejedno.

 

 

4.

Postoji mnogo tehnika disanja. Može biti dovoljno samo da obratite pažnju na disanje, pa svesno i namerno sada produžite za par sekundi samo izdah ili i udah i izdah. To lako možete da izvedete a da ne primeti ni neko ko sedi pored vas. Ovoga je samo važno da se setite kada je potrebno. Verujem da ste već sada kada znate za ovo, spremni da to probate, a kad vidite kako je korisno, setićete se uvek kad zatreba.

 

 

5. Mi često, kada nas obuzme briga ili neprijatnost, „izađemo“ iz svog tela. Sva energija nam je u glavi, a tamo je haos i naravno da se osećamo loše. Znači, cilj je vratiti se u svoje telo. Kako? Lako. Uhvatite desnom rukom levu šaku ili obrnuto. Ili samo jedan prst i stisnite čvrsto, dovoljno čvrsto da to osetite, naravno ne da boli, samo da vašu pažnju usmeri na telo i da osetite da imate ruke. To će vam pomoći da ponovo osetite svoje telo. Ili: obratite pažnju na svoja stopala 10-ak sekundi i zgrčite svoje prste u cipelama nekoliko puta, koliko god vam cipele koje trenutno imate na sebi to dozvoljavaju. Samo ih osetite. I videćete, misao koja vas je mučila je prosto – nestala. A možda vam vaše pametno telo i pošalje neki uvid za rešenje toga što vas muči i o čemu brinete.

 

 

shadow-ornament

 

 

 

Ovo su naravno instant metode koje uglavnom „rade“. Doduše instant metode – instant i trajanje. Ipak, pokušajte. Jer što ih više i češće primenjujemo, tako i rezultati postaju trajniji. Ovde jeste fokus na našem telu, ali će i naša pažnja slediti pokrete i senzacije, pa i misli će se same od sebe promeniti. I prema mom iskustvu, najefikasnije su posle dosledne i redovne, najbolje je svakodnevne primene. Ipak, nemojte da mi poverujete dok i sami ne isprobate.

Ja ovo zaista primenjujem redovno od kada sam izabrala da moj put bude MOJ PUT POVRATKA SEBI. Onda sam poželela i da se vratim svojoj devojačkoj ljubavi - pisanju. U ovoj mojoj besplatnoj knjizi možete pročitati više o tome ali naći i korisna pitanja koja su meni pomogla na tom putu.

Preuzmite besplatno knjigu ovde.

 

shadow-ornament

 

 

Ukoliko želite da proverite da li ste i Vi spremni za svoj put povratka sebi, možete to lako proveriti kada uradite "TEST - Jeste li i Vi spremni na PUT POVRATKA SEBI sada".

Potrebno Vam je samo 10-ak minuta da ga uradite.

Preuzmite besplatno TEST ovde.

 

 

shadow-ornament

 

 

Verujem da vam može biti zanimljivo i korisno. Eto, probajte i vi, a onda mi pišite o svom iskustvu. A do tada...

Neka je vaš put, kao i moj, obasjan jasnoćom, lakoćom i radošću!

Snježana Sredojević

  

Hvala vam što me čitate! Ukoliko vam se priča dopada, podelite i sa drugima! Hvala!

Sharing is caring!

2 thoughts on “5 načina da se brzo oslobodite vrtloga negativnih misli i briga

  1. Odavno nisam procitala poucniji tekst. A mnogo citam! 🙂 Mozda niste ni svjesni koliko cete nekome biti od pomoci! Pozdrav!

Leave a Reply

Your email address will not be published.