4 pitanja koja su meni promenila život

 

23.06.2018.

Zdravo!

Postoji onaj magični trenutak kada spoznate istinu. Iako ste je možda do tada čuli stotinu puta, razumeli ste, ali još niste bili spremni da je spoznate, osetite, proživite. Upravo se to meni dešavalo kada sam konačno razumela moć  pravih pitanja i kada sam počela sebi da postavljam baš ova četiri pitanja:

1.Da li želim da budem u pravu ili da budem srećna?

Ovo je okončalo moje dugogodišnje pokušaje da nekoga u nešto ubedim. Pogotovo na poslu. Čula sam ovo pitanje prvi put od Vejna Dajera, pomislila kako je dobro, ali je tek u nekoj raspravi s kolegom oko neke zavrzlame sa isporukama i fakturama dobilo smisao za mene. Samo mi je odjednom postalo jasno da ja više ne želim da budem u pravu nego hoću da budem srećna. Kolega je bio zatečen mojim iznenadnim povlačenjem, ali mnogo manje nego ja sama.

Kao da sam svojim izborom da budem srećna u tom trenutku ušla u sebe, na ono mesto gde je sve savršeno mirno, toplo i bezbedno. Naravno da su se rešile i isporuke i fakture, a energija koju sam do tada ulagala u besmislene rasprave i ubeđivanja vratila je meni deo mene. Sada znam da sam u pravu tek kada sam srećna. I ne ubeđujem se ni s kim više, jer se setim da je u ubeđivanju – beda. Sada verujem i time mnogo lakše druge uverim.

 

2.Da li sad hranim strah ili ljubav (u sebi i u drugima)?

Ovo je došlo vrlo brzo nakon toga. I to sam čula od nekih pametnih i iskusnih ljudi, pomislila kako je dobro, ali se nisam setila da se to upitam do jedne situacije s mojom kumom. U razgovoru u kojem mi se iznova žalila na iste ljude, iste situacije, iste ishode tih situacija, ovo je pitanje blesnulo u mojoj svesti tako jako, a odmah za njim i odgovor.

Da li ja sada (dok ovo mislim ili dok ovo radim) hranim strah ili ljubav?

Odjednom mi je bilo jasno da sam ja potpuno nesvesno hranila njen strah slušanjem njene iste priče godinama, a verovatno i neki svoj strah kroz to. Nisam čak morala ništa ni da joj kažem, ona je samo zaćutala, kao da je i ona konačno čula samu sebe. Od tada su se mnogo promenile teme naših razgovora. Setim se sada mnogo češće, pogotovo kada se osetim nelagodno u nečijem društvu, da sebi postavim to pitanje.

 

 

3. Da li sada konzumiram ili kreiram?

Pitanje koje od skoro lebdi u meni šta god da radim. Ne, nije problem u konzumiranju, problem može biti u odnosu konzumiranja i kreiranja. Kreiranje i stvaranje je prirodna potreba i stanje čoveka, ali nas je udoban život, neograničena mogućnost izbora svega (hrane, TV programa, modela mobilnih telefona itd.) kao i konzumerizam nasleđen iz prošlog veka, a potpuno razmahan u ovom, potpuno otuđio od kreiranja.

Setila sam se toga kada sam poslednji put uhvatila sebe da sam provela puna 4 sata surfujući po internetu bez pauze. Odgovor je bio poražavajući. Kao da mi je pala puna kanta hladne vode na glavu i probudila me. Da, konzumiram i ja, naravno, ali vrlo brižljivo i često osveženo kreiranjem, pa makar i samo aranžiranjem salate za ručak.

 

 

4. Šta mi rade prstići na nogama?

Ovo pitanje i pokretanje prstića na nogama mi pomaže da se trenutno vratim u svoje telo i usmerim pažnju na to šta se dešava u mom telu, gde to energija lako teče a gde ima otpor. Odmah počnem i da dišem svesno i dublje, da bih mogla da osetim.  Znate, mi vrlo često svoje emocije – kretanje energije u telu odmah etiketiramo i povežemo sa nekim prethodnim iskustvima i svrstamo u “pozitivno” ili “negativno” osećanje. Onda nas lako misli povedu i iskreiraju priču koja je obično bazirana na strahu.

I sledeće što uradimo,  ili reagujemo ili potisnemo ta osećanja. Takva reakcija i bude obično iz straha, što često nije dobro za nas, kao ni potiskivanje i odbacivanje osećanja. Kada se ovim pitanjem uzemljim, vratim u svoje telo, disanjem i pažnjom usmerenom na telo, onda sam spremna da izaberem svoj odgovor na to što se dešava. Ne reagujem, odgovaram. I to me uglavnom povede u smeru kojim želim – da hranim ljubav a ne strah.

 

 

shadow-ornament

 

 

Nadam se da je ovaj tekst malo pojasnio i vas same sebi. Ako vam je zaista koristan, podelite sa prijateljima.

Mnogo sjajnih pitanja dolazi do nas kada se odvažimo i krenemo na put povratka sebi. Mnogo sjajnih pitanja i još sjajnijih odgovora na ta pitanja. Tek tada spoznamo koliko smo stvarno divni!

O tome kako sam ja krenula na taj čarobni put i još puno korisnih pitanja koja su mi u tome pomogla možete pročitati u mojoj besplatnoj e-knjizi MOJ PUT POVRATKA SEBI. 

Verujem da vam može biti zanimljiva priča a pitanja izuzetno korisna.

Preuzmite e-knjigu besplatno ovde.

 

 

shadow-ornament

 

 

Ukoliko želite da proverite da li ste i Vi spremni za svoj put povratka sebi, možete to lako proveriti kada uradite "TEST - Jeste li i Vi spremni na PUT POVRATKA SEBI sada".

Potrebno Vam je samo 10-ak minuta da ga uradite.

Preuzmite besplatno TEST ovde.

 

 

 

shadow-ornament

 

 

Ostajem zahvalna i srećna. Odoh da hranim ljubav u sebi i u drugima i da kreiram, a vama želim

Neka je vaš put, kao i moj, obasjan jasnoćom, lakoćom i radošću!

Snježana Sredojević

 

Hvala vam što me čitate!

Sharing is caring!

Leave a Reply

Your email address will not be published.